eletfonal-csoportjaink
eletfonal-csoportjaink

Pszichodráma

Életfonal-gombolyagok

A módszerről

Eredetileg egy Jacob Levi Moreno (1889-1974) által a XX. század első felében kidolgozott akcióelvű, cselekvésközpontú csoport-pszichoterápiás módszer, amelyből csoportos személyiségfejlesztő irányzat nőtt ki világszerte. Lényege, hogy a problémákat elsősorban nem beszélve, hanem cselekvéssel tárja fel. Itt nem csak beszéd zajlik, hanem a teljes ember, a test, a lélek, az érzések, a mozgás, a gondolatok mind részt vesznek a folyamatokban. Alapgondolata az, hogy az ember a cselekvés által sokkal jobban képes tudatosítani a dolgokat.

A dramatikus csoport biztonságos légköre nemcsak önmagunk mélyebb megismerésére, hanem alternatív viselkedési formák kipróbálására is lehetőséget teremt. Nem kell hozzá semmilyen színészi tehetség, csak kezdeti nyitottság. 

Ha valaki végigjár egy drámacsoportot, az élet számtalan pillanata mást jelent majd számára. Meglátja, hogy egyes helyzetek egy kicsit mások, mint eddig voltak és képes ezt a születőben lévő pozitív áramlást befogadni és arra reagálni. 

Felhasználási területe nagyon széleskörű, mivel alkalmazható az önismeret fejlesztésében, a szervezetfejlesztésben, a közösségformálásban, a konfliktuskezelésben, a személyes hatékonyság fejlesztésében, de kiegészítő módszerként megtalálható az oktatásban is.

Bővebben a pszichodrámáról

1.  A kezdeti szakaszban a csoport valamilyen bemelegítő játék és a tagok rövid beszámolója során bontja ki az aktuális problémát, amely azután játékba vihető.

2.  A játék a „mintha valóságban” zajlik, ahol a csoport és/vagy a nap főszereplője (protagonista) nem csak azt élheti át, ami van, hanem azt is, ami olyan, mintha lenne.

3.  Végül a játék megbeszélésével, a szereplők és a nézők „mintha térből” a valóságosba történő integrálással záródik le az alkalom úgy, hogy az a játékos gondolataiban még sokáig tovább él és új felismeréseket hoz. 

A szereplők és a nézők a játék során megélt érzéseiket, a látottakhoz kapcsolódó élményeiket megosztják egymással. A játékos megtapasztalja, hogy nincs egyedül problémájával, érzelmi támogatást kap a csoporttól anélkül, hogy minősítenék, magatartását kritizálnák vagy kéretlen tanácsokat kapna.

Semmi sem kötelező, azonban azt szoktuk mondani: mindenki annyit visz el, amennyit beletesz.

A teljes csoportfolyamat 120- 250 óra, kéthetente, hétköznap délután, alkalmankénti 5 órás üléssel vagy havi egy szombaton 10 órás üléssel. (1 dramatikus óra 45 perc.)

Az első két alkalom nyitott, ekkor lehetőség van a módszer, a csoport és a vezetők megismerésére. A második csoportülés végén születik döntés a teljes munkafolyamatban való rendszeres részvételről. Ekkor zárul a csoport, azaz ezután új jelentkezőt már nem veszünk fel. A részvételhez nem szükséges semmiféle előképzettség vagy gyakorlat, egyetlen feltétele az előzetes interjú a vezetőkkel.

A csoporttagok között nem lehet érzelmi vagy egzisztenciális függőség. A pszichodráma csoport tagjai lehetőség szerint egymást korábban nem ismerték, a közös munka céljából találkoznak a foglalkozásokon.

Minden csoporttag számára kötelező a titoktartás, azaz a csoportban történteket nem mondhatják el másoknak: ez teremti meg a bizalmi légkör alapját.

Életfonal Mentálhigiénés Élményműhely belső tér

Kinek ajánljuk?

Önismereti csoportjainkat azoknak ajánljuk, akik úgy érzik, hogy

Ajánljuk továbbá…

Önismereti Kávézó

Életfonal-gombolyagok

Havonta egy alkalommal érdekes témákkal várjuk az érdeklődőket Önismereti Kávéházunkba. 

Egy kávé vagy tea mellett, jó hangulatban, biztonságos közegben lehetőség nyílik beszélgetésre, fejlődésre, elmélyülésre. Az egyes alkalmakon mindig más és más téma kerül a fókuszba: az egyes témák feldolgozása során dramatikus elemeket használunk, így lehetőség van ismerkedni a pszichodráma technikáival, módszereivel.

Következő alkalmunk időpontjáról itt és Facebook oldalunkon adunk majd hírt.

Rólunk mondták...

csoportos5

A pszichodráma segítségével rájöttem arra, hogy ami történt az nem az én hibám. Lehetőséget kaptam egy új életre.

Kata, 38 éves

csoportos4

A dráma által egyszerre három generáción át tudom érzékelni a világot.

Péter, 58 éves

csoportos3

Része vagyok egy csapatnak, akik megváltoztatták az életemet. Része lettem egy családnak, akik előtt kitárhatom a szívemet. Emberek vesznek itt körül, akikkel segítjük egymást, hogy megértsük saját működésünk, letegyük a családból hozott rossz mintáink és kirándulást tegyünk saját belső világunkba.

Csilla, 39 éves

csoportos2

Ha a drámára gondolok, az jut eszembe, hogy olyan megéléseim és felismeréseim lehettek a csoportban dolgozván, melyek hozzásegítettek jelen problémáim gyökerét megtalálni. Érdekes volt, hogy szinte mindegy volt, hogy az én vagy egy másik csoporttársam múltjából vagy jelen élethelyzetéből dolgoztunk...

Gabi, 43 éves

csoportos1

Döbbenetes felismerésekhez jutottam el önmagam és a közelemben levő emberek megismerését illetően; a pszichodráma nekem olyan, mint egy tükör, amibe nehéz belenézni, de ha bátor vagyok, és megteszem, csak még bátrabbá és erősebbé válhatok ezáltal.

Bernadett, 32 éves

Címoldali 3

Erőt és támogatást kaptam, hogy szembe merjek nézni a múltammal. Képes voltam letenni a terheimet. Meg- és felszabadultam.

Andrea, 38 éves

Címoldali 2

Mindenkinek ajánlom, aki elég bátor szembenézni saját félelmeivel és szeretne változtatni rossz beidegződésein, szokásain, mert az élet mindig lehet még sokkal szebb, mint azt gondolnánk.

Adri, 46 éves

Címoldali 1

Amióta részt vettem a foglalkozásokon sokkal könnyebben kiállok magamért. Képes vagyok kényes helyzetben is őszintén reagálni.

Sára, 28 éves

Tematikus csoportok

Életfonal-gombolyagok

Tematikus csoportjaink kis létszámú (6-10 fős) önsegítő csoportok: jellemzően 6-8 ülésből állnak.

Csoportvezetőként az ülések témáját kidolgozva lehetőséget nyújtunk a csoporttagoknak, hogy az adott problémakört több szemszögből megvizsgálják és így megértsék. Az egyéni és csoportos feladatok, beszélgetések a kiválasztott témához kapcsolódnak. 

Téma fókuszú csoportjaink nagy előnye az egyéni megoldások segítése. Mivel a csoport tagjai hasonló nehézségekkel küzdenek, így a közösség megértő, megtartó ereje is segít azok feldolgozásában. A csoporttársak próbálkozásai, sikerei és kudarcai addig nem létező lehetőségeket nyithatnak meg a probléma megoldásában.
Csoportjaink minimum 6 fővel indulnak.

Tematikus csoportjaink

életfonal-tematikus-csoport-nők

Nőknek

életfonal-tematikus-csoport-szülők

Szülőknek

életfonal-tematikus-csoport- párkapcsolat

Pároknak

életfonal-tematikus-csoport-kamasz

Kamaszoknak

életfonal-tematikus-csoport-szülés

Szülésélmény

életfonal-tematikus-csoport-veszteség

Gyász, veszteség

életfonal-tematikus-csoport-segítők

Segítő foglalkozásúaknak

Életfonal_papoknak

Papoknak, lelkészeknek, egyházi dolgozóknak

Tréningek

Életfonal-gombolyagok

A tréning egy olyan interaktív, kiscsoportos képzés, ahol a hangsúly a készség- és/vagy tudásfejlesztésen van. Általános jellemzője, hogy védett környezetben történik, strukturált gyakorlatokon keresztül, valamint a résztvevők visszajelzései alapján és tapasztalatokon keresztül történő tanulást tesznek lehetővé, sajátélményt adva a résztvevőknek.

Műhelyünkben elérhető tréningek

( A Nagycsaládos Harcművészet trénereivel együttműködve – www.ncshm.hu )

A konfliktus mindannyiunk számára ismerős, ugyanakkor megterhelő, feszültséggel teli helyzet, amikor látszólag kibékíthetetlen ellentétbe kerülünk valakivel vagy akár önmagunkkal. Konfliktusaink folyamatosan vannak, és mindig lesznek, ezért nem mindegy, hogyan tekintünk rájuk: szükséges rosszként vagy esetleg valami újnak a kezdeteként, lehetőségként.

Célunk, hogy felismerjük saját elakadásainkat, és tudjunk azokon dolgozni. Így nemcsak a saját életünket tesszük könnyebbé, hanem gyerekeinknek is példát mutatunk abban, hogy érdemes tanulni, érdemes fejlődni az önismeretben. Ezáltal pedig a világunknak azt a kis részét, amiben élünk, jobbá tehetjük.

Vajon milyen stratégiáid vannak a konfliktusaid kezelésére? Mikor melyiket használod? Mi az, ami jól megy, és miben lenne érdemes még fejlődnöd? Hogyan lehet önmagadra és a másik félre is tekintettel lenni egy konfliktusban? Kit hívunk problémagazdának? És mit tehetsz, ha nem te vagy az? Mit tehetsz, ha “elborul” az agyad?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ ebben az öt alkalmas tréning-sorozatban.

A tréning során az elméleti alapok után saját eseteinkre nézünk rá, azért hogy tanuljunk belőlük: mit és hogyan lehetne másként, kicsit jobban csinálni.
Szeretettel várunk csoportunkba, ha nyitott vagy önmagadra és a csoporttagokra, szeretnél fejlődni és hozzájárulni a többiek fejlődéséhez! A csoport az első – bemutatkozó – alkalom után zárul: ekkor hozzuk meg a döntést arról, hogy tudunk-e és akarunk-e együtt dolgozni a további négy alkalom során.Az alkalmakat 9 és 15 óra között tartjuk.

(A NagyCsaládos Harcművészet trénereivel együttműködve – www.ncshm.hu )

A stressz mindennapi életünk része, mely mozgásra, cselekvésre, alkotásra sarkall. Segít, hogy lelkesek, kreatívak, hatékonyak legyünk, felülmúljuk önmagunkat, miközben mindent elborító, kontrollálhatatlan formája felmorzsolja energiáinkat, tönkreteszi kapcsolatainkat, aláássa önbizalmunkat, végül – de nem utolsó sorban – súlyosan rombolhatja egészségünket.

A 21. századi ember életének szerves része a folyamatos változás, a rengeteg (sokszor kéretlen) információ és az időkényszer. Ezek napról napra próbára teszik stressztűrő képességünket, ezért nem mindegy, miként tudunk a meglepetésekkel, változásokkal és váratlan akadályokkal megbirkózni, azaz mennyire vagyunk reziliensek. A nehézségekről való rugalmas visszapattanás, valamint az akadályokból és feszült helyzetekből való tanulás képessége lehetővé teszi a nemkívánatos és túlzott stressz megelőzését. Olyan képesség ez, aminek különbözőképpen, de mindannyian birtokában vagyunk. Mindenki javíthat a sajátján, de ez elhatározást, tudatosítást és erőfeszítést igényel.

Ebben a tréning-sorozatban számba vesszük stresszforrásainkat, megküzdési technikákat tanulunk és feltárjuk, mely reziliencia faktorokat és hogyan érdemes fejlesztenünk magunkban ahhoz, hogy mindennapjaink során a nemkívánatos stresszel szemben ellenállóbbak legyünk, és így kiegyensúlyozottabban, boldogabban és egészségesebben éljünk önmagunk és a körülöttünk élők örömére.

Tréningsorozatunk a téma több dimenzióját helyezi fókuszba. Egyes elemei önállóan is értelmezhetők, tetszőleges sorrendben elvégezhetők. A tréningek online verziói is teljes értékűek. A virtuális teret akkor használjuk, ha a személyes csoportos találkozás nem megengedett.

A FeSzülőkből RugAnyók tréningsorozat részei:

FeSzülőkből RugAnyók 1.- Hogyan bánjunk energiáinkkal?

 

Egyensúlyban lenni jó dolog. Mindannyiunk életében vannak olyan tevékenységek, feladatok, melyek felvillanyoznak, ösztönöznek, és vannak olyanok, melyekbe már akkor belefáradunk, ha csak rájuk gondolunk. Vannak olyanok, melyeket teljes nyugalommal elvégzünk, és van, hogy annyira felzaklatnak minket, hogy aludni sem tudunk. Ezek egyénenként változóak, ami az egyik embert cselekvésre készteti, a másikat lehet megbénítja. Hol van a mi energiánk? Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy az elkerülhetetlen stresszt úgy építsük be az életünkbe, hogy az ne károsan hasson az egészségünkre, a családi és szakmai életünkre?

Következő tréning időpontja:

 2020. szeptember 25. 15.30-19.00

További információ és jelentkezés: info@eletfonal.com

FeSzülőkből RugAnyók 2. – Hogyan fordítsuk javunkra a stresszt?

A stressz káros, rombolja a mentális és fizikai egészséget. Legalábbis ezt tanuljuk, halljuk. Van itt azonban egy aprócska ellentmondás: felmérések szerint azok az emberek, akik boldognak mondják magukat, nem élnek társaiknál stresszmentesebb életet, sőt, inkább arról számolnak be, hogy a stressz a mindennapjaik része. Ösztönzi őket arra, hogy újabb és újabb kihívásokat keressenek, hogy környezetükhöz, szeretteikhez jobban kapcsolódjanak. Hálásak, mert tudják, hogy egy-egy stresszel teli élethelyzettel való megbirkózás során mennyit tanultak, fejlődtek. Hogyan tudunk a stresszre úgy ránézni, mint ami tanít, vezet, fejleszt minket, és segít kapcsolódni? Hogyan tudjuk a stressz okozta üss-vagy-fuss-reakciót átkeretezni?

Következő tréning  időpontja: 

2020. október 13. 15.30-19.00

További információ és jelentkezés: info@eletfonal.com

FeSzülőkből RugAnyók 3. – Hogyan gyúrjunk rezilienciára?

Az elmúlt évben többször kellett családi, szakmai életünket szinte az egyik napról a másikra teljesen átszervezni. A bizonytalanság lett szinte az egyetlen biztos dolog az életünkben. Érdemes ilyenkor tervezni? Célt kitűzni? Álmodni? Mindig újratervezni? Célokat, álmokat feladni, és újakat keresni? Hogyan lehet ebben a helyzetben megőrizni a rugalmasságunkat? A hitünket abban, hogy érdemes élni?

Következő tréning  időpontja: Kérd értesítésünket a következő induló csoportról! info@eletfonal.com

FeSzülőkből RugAnyók 4. – Hogyan bánjunk az időnkkel?

Időnk, az van. Napi 24 óránk, heti 7 napunk, évi 52 hetünk, és x évünk addig, míg meg nem halunk. Benne vagyunk a mókuskerékben, peregnek a napjaink, a heteink, kitölti az életünket a család, a munka. Az x-re ránézni félelmetes, de motiváló is lehet. Hogyan akarom élni az életemet? Hogyan látom magam 10 év múlva? Mit kell ahhoz tennem a jelenben, hogy a 10 év múlva eltervezett magam némi realitást kaphasson? Ilyen távlatból nézve mi az, amin stresszelnem kell? Mi az, ami annyira fontos, hogy teljes reziliencia készletemmel felvértezve, minden nehézséggel megbirkózva meg szeretném valósítani? Hol van a mozgásterem, a szabadságom?

Következő tréning időpontja: Kérd értesítésünket a következő induló csoportról! info@eletfonal.com

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, írj nekünk az info@eletfonal.com email címre.

Egyik segítségnyújtási forma sem minősül egészségügyi ellátásnak. 

Betegség szintet elérő problémákkal hozzánk fordulókat tovább irányítjuk az arra szakosodott, kiképzett szakemberekhez.

Az egyes szolgáltatási formák díjazásáról a kapcsolatfelvételkor nyújtunk tájékoztatást.

Érdeklődés csoportjainkról

Címünk: Veszprém – 8200, Rákóczi u.5

Email: info@eletfonal.com